Seguidores

jueves, 23 de octubre de 2008

TRAFECTEATRE II

El grup berguedà Tràfec-Teatre comença una petita gira que portarà l'espectacle Federic...A a diferents punts de la geografia catalana i espanyola.
Arbúcies, Granollers, Alcora (Castelló), Alegria-Dulantzi (Vitòria-Gazteiz) són algunes de les poblacions que podran veure l'espectacle de Tràfec-Teatre.
La primera data serà el proper dissabte 25 d'octubre a Arbúcies dins del festival PrAAT'08.
Els premis de teatre Praat, d'Arbúcies –organitzats pel Teatre Centre i la companyia Xcèntric, de la localitat selvatana, que van néixer l'any 2005– han fet un salt qualitatiu en l'edició d'aquest any, que comença demà.
Aquest cop es dóna entrada a propostes professionals però independents, és a dir, grups amb dificultats per aconseguir entrar en les programacions estables o grups que tot just inicien la seva trajectòria, després d'una època en què els seus membres han estat cursant estudis o actuaven com a amateurs. (www.teatrecentre.net/praat).
Un altre actuació destacada és la que tindrà lloc el 28 de novembre a Granollers dins l'acte d'entrega de premis literaris de la XIX FESTA DE LES LLETRES CATALANES DEL VALLÈS ORIENTAL organitzada per Òmnium Cultural on Tràfec-Teatre escenificarà dues escenes de les obres de Mots Morts i Federic...A (l'actual).
L'espectacle Federic...A que es va presentar a Berga el passat abril, és una adaptació i viatge a través del món poètic i femení de Federico G. Lorca. Una dramatúrgia construïda a partir del desig ,per part de Lorca, de tenir fills, i presentada pels seus propis personatges com Yerma, Bernarda Alba i la Nòvia.
Federic...A segueix la línia que el grup ha establert des dels seus inicis ja fa 16 anys, la fusió del teatre gestual i experimental on per dur a terme el minuciós treball i les parts més flamenques, la companyia s'ha endinsat dins la cultura andalusa, assistint al llarg de més d'un any i mig, a classes de flamenc dirigides per la bailaora Pepi Portales.
Federic...A és una adaptació del món poètic i femení de Federico G. Lorca i que el grup construeix amb abundants tocs surrealistes i expressionistes, juntament amb les imaginàries filles de Lorca, el desig inabastable de tenir filles per part de l'escriptor.
Tràfec-teatre es mostra elegant i amb uns quadres escenogràfics pictòrics de luxe. Cal destacar que el grup és amateur però el treball podria ser fet per un grup professional digne de qualsevol escenari català.
Al muntatge hi participen els cincs actors i actrius habituals i un equip tècnic format per més d'una desena de persones les quals han creat un espectacle delicat i minuciós, però amb tota l'empremta i energia de Tràfec-teatre.
La música també dibuixa l'eix central de Federic...A. Gran part d'aquesta va a càrrec de les mans del grup també berguedà Usaraks que toca en directe durant una part de l'espectacle. Es pot arribar a dir que Usaraks és una de les formacions musicals amb més carisma i història del berguedà, els quals han treballat i mimat els temes del muntatge. El grup musical deixa empremta a l'espectacle. El grup és se'ns dubte una de les bandes amb més carisma del berguedà. La vida i miracles d'aquesta banda podria omplir llibres i llibres de la història musical de la comarca. Els orígens d'Usaraks es remunten a principis dels anys 80 amb el grup Johnny Passagana. La fi d'aquest grup dóna pas al projecte personal d'en Carles Sitges, Usaraks Parade. Els actuals membres d'Usaraks tenen una presència puntual en les maquetes, editades durant aquesta època ( Carta a Andrés, Usaraks Parade... ), i acompanyat a la banda de suport durant els directes.
Igualment per aquesta ocasió Tràfec-Teatre s'ha acompanyat dels músics de nivell com Carles Cases el qual ha participat en les bandes sonores de films com Amic amat de Ventura Pons, Camarón de Jaime Chávarri i Darkness de Jaume Balagueró .
Tot plegat un impressionant treball fet amb persones amb la intenció que l'expressió formi part íntegra del propi dia a dia. Federic...A és un minuciós i delicat espectacle que no deixa indiferent. La contundent i a la vegada delicada posada en escena, així com escenografia i música, fa intuir que és necessari veure-la més d'una vegada per tal que l'espectador pugui observar detalladament l'obra i poder degustar llargament del que el grup proposa.


cartell: Ariadna Fígols
fotografies i audiovisuals: Jordi plana