Seguidores

miércoles, 3 de julio de 2013

Tràfec Teatre estrena nova obra basant-se amb la visceral i delirant vida de l’artista mexicana Frida Kahlo

                  http://directa.cat/noticia/mostrant-totes-les-ferides-gran-frida-kahlo

Mostrant totes les ferides de la gran Frida Kahlo

ANNA PUJOL REIG /@PUTXIPUTXIS 01/07/2013
La companyia berguedana Tràfec Teatre estrena nova obra basant-se amb la visceral i delirant vida de l’artista mexicana Frida Kahlo
Vuit són les obres que ja han representat arreu del territori la companyia Tràfec Teatre des que, el 1989, van començar a fer teatre “per divertir-se”. Amb la seva darrera estrena, el 29 i 30 de juny al Teatre Municipal de Berga, de l’obra titulada F e RIDA (Quebrada), Tràfec Teatre segueix la seva línia de recrear moments vitals de personatges controvertits i ambigus, iniciada amb una trilogia d’obres dedicada a tres poetes: Espriu, Frederico García Lorca i Pasolini. Cal destacar-ne, com a punt d’inflexió en la seva carrera teatral, la premiada i reconeguda obra Frederic...a (2008), basada en la vessant més femenína del granadí Frederico Garcia Lorca, i es tanca amb Ostia (2010), on es consolida la seva particular manera d’entendre el teatre. Tràfec el veu com un espai de confluència de diferents arts visuals, dansa i música, però sempre amb una depuració de formes i només utilitzant la paraula quan és estricament necessari. Poques companyies en el panorama de les arts escèniques catalanes actuals fan apostes tant arriscades i experimentals com Tràfec Teatre.
Frida ha estat el primer personatge femení que interpreten ja que, com diu la directora i interpreta Lydia Canals: «Després de tres obres dedicades a homes, i com que la majoria d'integrants del grup som noies, vam buscar una dona que ens motivés». Realment no era una aposta gens fàcil recrear moments de la turmentosa vida de la pintora mexicana Frida Kahlo. L’aposta era fer sentir a les espectadores el dolor de Frida després de l’accident que la deixa postrada a un llit, la passió brutal de la seva desquiciada relació amb el muralista Diego Rivera, la pintura com a fet alliberador, la seva sexualitat desbordant tant amb homes com amb dones, el dolor de la pèrdua i la buidor després de tres avortaments o la felicitat de viure la vida amb colors i energia aclaparadora. I durant hora i escaig, les emocions, les pors, la tensió i l’angoixa són perfectament recreades a l’escenari mitjançant les quatre intèrprets que van donant vida a Frida en cada moment, per la figura d’un Diego ple de vigor i testosterona, i per la imatge recurrent de la mort com a principi i final de tot allò que envolta el seu univers. Però tornant a la concepció de Tràfec del teatre com aglutinador de totes les arts, les altres intèrprets principals són l’escenografia creada per tres panells en els quals es projecten imatges visuals; i, tractant-se de Frida Kahlo -íntima de Chavela Vargas-, la música. Aquesta ha estat creada especialment per l’obra i n’aconsegueix ser un personatge més. Cal destacar les treballades i impressionants versions del famós tema “Llorona”.
Un repte novament assolit amb escreix i que fa creixer cada vegada més el seu univers teatral. S’ha de dir que, perquè aquesta obra sigui possible, a darrera de Tràfec Teatre hi ha tot un seguit de professionals de l’àmbit de les arts visuals i escenogràfiques, músics, decoradores i altres que, de manera desinteressada i per amor a l’art del teatre, han fet possible aquesta i cada una de les obres de la companyia.
Encara no hi ha dates per veure F e RIDA (Quebrada), però segur que ben aviat començaran a recórrer el territori. S'accepten propostes.