Seguidores

viernes, 8 de abril de 2011

la presentació del nou llibre de GERARD VILARDAGA, "DIUMENGE", col·lapsa BERGA





La presentació inusual i espontània d'un nou llibre –el poemari Diumenge de Gerard Vilardaga– a Berga va col·lapsar divendres u d'abril de vehicles i vianants l'entrada principal de la ciutat.Tres individus amb un megàfon vestits de núvia, juntament amb uns personatges femenins posats dins del paper d'elegants homes anuncis, van saltar a la rotonda per tal de realitzar el performance de presentació del llibre Diumenge.

La posada en escena va durar uns quaranta minuts i els conductors s'aturaven sorpresos per tal de saber què estava passant i per recollir els poemes que es repartien lliurement. Per altra banda, el que aparentment podia semblar una manifestació, es traduïa amb un acte elegant i surrealista, on els homes núvia recitaven versos amb el megàfon i els homes anuncis no es queixaven amb els seus cartells sinó que expressaven poesia.

El poemari està editat per Movimentpuntzero i el Centre d'Estudis Josep Ester Borràs, i s'utilitzarà com a primer vincle d'unió del que es pot tractar d'un segell dedicat expressament a la cultura i a l'estudi dels entorns comarcals.

Diumenge és un llibre de versos intensos. Composicions curtes i simples que no es compliquen la vida sota imatges retòriques complexes. L’il·lustra un llenguatge contaminat pels orígens aspres i esquerps de les seves influències més pageses de l’autor. Tal com raja, i punt.

Els textos estan estructurats d’una forma peculiar dins d’una classificació poc usual: medicina urbana, psiquiatria social, medicina tropical... Un munt de patologies conflueixen dins les pàgines d’aquest poemari. Des dels versos incendiaris sense rima de Uh! de maig:<<... Fermenta l’odi, fins que ofegui el seny entre glopades de rebel·lia…>>. Als versos de Núria de caire molt més intimista: <>

Diumenge és un poemari atípic que es rebolca en la crítica més personal i juga a través de la ficció a despullar discursos que obviem, però que són molt presents entre tots nosaltres.

L'acció es pot veure al youtube a través del muntatge realitzat pel Dejâva i dirigit pel fotògraf Jordi Plana.
La presentació va comptar amb la col·laboració del col·lectiu Dejâva, el qual es tracta d'un grup que experimenta principalment amb la vídeo instal·lació i jocs interactius, però que puntualment realitza acció dins del camp interpretatiu i artístic a espais públics, per cercar el contacte i la reacció directe. L'últim projecte realitzat va ser el controvertit INDIVIDUS CLAU que va tenir lloc al museu d'art contemporani de Barcelona.


El llibre es pot trobar a les llibreries de Catalunya i a través del mail diumenge11@gmail.com per vuit euros.